Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
>

Beste Mobiele Airco 2023 – Test en Vergelijking

22. 6. 2022 bijgewerkt

Wanneer de zomer of de winter voor de deur staat, gaan mensen traditioneel op zoek naar manieren om het huis voldoende koel te houden op hete dagen of om wat extra warmte en knusheid in huis te brengen wanneer de temperaturen onder het vriespunt duiken.

De kosten voor klassieke verwarmings- en verkoelingsmethoden rijzen de pan uit, en dus schakelen steeds meer mensen over op modernere alternatieven die niet alleen energie- en kostenefficiënt zijn, maar ook praktisch en flexibel in gebruik. Een toestel dat de laatste jaren aan populariteit wint in België en Nederland, is de mobiele airco.

Verderop in dit artikel overlopen we de belangrijkste kenmerken, eigenschappen en opties waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een mobiele airco. Eerst geven we je echter graag een overzicht van de beste mobiele airco’s die momenteel op de markt zijn in elke prijsklasse, en bespreken we hun belangrijkste voor- en nadelen.

Geheel de beste

Voor de heetste zomers! De perfecte mobiele airco, de alleskunner die een eind maakt aan al je hitteproblemen met een koelcapaciteit van maar liefst 18.000 BTU per uur!

Beste prijs/kwaliteit ratio

Comfortabel in de zomer zonder een rib te moeten verkopen. Dankzij de koelcapaciteit van 12.000 BTU per uur, kan je vaarwel zeggen tegen opvliegers!

Goedkoopste

Met dit instapmodel mobiele airco, kan je overal verkoeling inzetten! Dankzij het compacte design, neemt de airco zo min mogelijk ruimte in.

De populairste mobiele airco’s

Wanneer je grasduint door het aanbod op bol.com, dan zal je al gauw merken dat de prijzen voor verschillende mobiele airco’s sterk uiteenlopen in functie van de grootte, hun vermogen, het aantal standen, de gebruikte koeltechniek, het merk … Hieronder vind je de beste mobiele airco’s die momenteel op de markt zijn in elke prijsklasse.

Recensie: Duux North 18K BTU

_Duux North 18K BTU - Smart Mobiele Airco Voor de veeleisende

Vermogen: 2000 Watt | Kleur: Zwart | Afstandsbediening: Ja | Koelvermogen: 18.000 BTU | Fabrieksgarantie: 2 jaar | Waterreservoir: – | Geluidsniveau: 65 dB | Gewicht: 33.000 gram | Prijs: €1199

Voordelen
 • Bediening via app
 • PET-filter
 • 18.000 BTU
 • Ontvochtigen
 • Raamafdichting
Nadelen
 • Duur

Dankzij de Duux North 18K BTU kan je nu genieten van een natuurlijke koelte die je zoekt tijdens de warme zomer! De Duux North heeft een hoge koelcapaciteit van maar liefst 18000 BTU per uur. Hiermee kan je kamers van zelfs 46m2 koelen. Ook wordt hiervoor een milieuvriendelijk koelmiddel gebruikt waarmee een luchtverplaatsing plaats vind van 450 m2 per uur.

De Duux North heeft 4 verschillende standen: koelen, onvochtigen, ventileren en nachtstand. Dankzij deze 4 standen kan je optimaal genieten van een heerlijke gewenste temperatuur. De PET-filter vangt grote stofdeeltjes op en reinigt hierdoor de lucht in de kamer. De nachtstand biedt een heerlijke stilte en zorgt ervoor dat je ongestoord en rustig slaapt door de koele temperatuur. Je hoeft niet bang te zijn dat de airco de hele nacht aan staat dankzij de timer. De timer kan je instellen van 0 tot maar liefst 24 uur! Dankzij de draaiende ventilatieopening wordt de lucht door de hele kamer verspreid.

Duux North is gemakkelijk te bedienen met 3 verschillende manieren, je kan het bedienen via de LED-aanraakscherm, de bijgevoegde afstandsbediening of zelfs met je eigen smartphone! De afstandsbediening kan je plaatsen aan de zijkant van de airco die vastzit met een magneet. De slimme airco met wifi is compatibel met spraakassistenten bijvoorbeeld Google Assistent en ook de gratis Duux-app waar je de instellingen kan controleren of de temperatuur kan wijzigen.

Je kan met de Duux North heerlijk genieten van een zomer zonder zorgen waarbij jij het nooit te warm zal hebben!

Recensie: Mobiele Airco Aironex 12000 BTU

_Mobiele Airco Aironex 12000 BTU Gulle middenweg

Vermogen: 3500 Watt | Kleur: Wit | Afstandsbediening: Ja | Koelvermogen: 12.000 BTU | Fabrieksgarantie: 2 jaar | Waterreservoir: – | Geluidsniveau: 56 dB | Gewicht: 30.000 gram | Prijs: €506

Voordelen
 • Raamafdichting
 • 12.000 BTU
 • Afstandsbediening
 • Vrij stil
Nadelen
 • Geen ontvochtiging

Met de mobiele airco Aironex 12000 BTU kan jij de zomer aan! De Aironex 12000 BTU heeft een vermogen van maar liefst 3500 Watt en dat betekent dat de airco ruimtes tot wel 40m2 zal verkoelen. Hierdoor kan de mobiele airco op elke kamer in het huis van toepassing komen en kan jij genieten van een verkoelde kamer.

De airco Aironex beschikt over maar liefst 3 verschillende warmtestanden. Je kan zelf kiezen welke stand je aan wilt hebben en die past bij de gelegenheid. Ook beschikt de airco over een filter en een timer. Hierdoor kan je van te voren je slaapkamer koelen en de airco vanzelf uit laten gaan zodat jij heerlijk in slaap kan vallen in een perfect getemperatuurde kamer! Je kan dit doen door middel van de bijgevoegde afstandsbediening waardoor je ook lekker op je plek kan blijven zitten.

De mobiele airco is opvallend stil in tegenstelling tot vele andere mobiele airco’s en hierdoor ook erg geschikt voor in de slaapkamer! Een erg fijn detail aan de airco is, is dat het milieubewust is. De Aironex is voorzien van een eco-vriendelijk koudemiddel en is zuinig in gebruik!

Jij kan dus genieten tijdens de zomer van de warmte en de koelte. Tijdens het slapen, eten, bankhangen en ook nog milieubewust bezig zijn, alles in één!

Recensie: Tristar Airconditioner AC-5477 

_Tristar AC-5477 Airconditioner Basic & betaalbaar

Vermogen: 785 Watt | Kleur: Wit | Afstandsbediening: Ja | Koelvermogen: 7.000BTU | Fabrieksgarantie: 2 jaar | Waterreservoir: 500 mL | Geluidsniveau: 65 dB | Gewicht: 18.000 gram | Prijs: €200

Voordelen
 • 320 m3 per uur luchtstroom
 • 7.000 BTU
 • Afstandsbediening
 • Ontvochtiging
Nadelen
 • Vrij luid

De Tristar Airconditioner AC-5477 zal je de seizoenen bijstaan waar jij verkoeling nodig hebt! De airconditioner 3-in-1 kan overal geplaatst worden, dankzij het compacte en neutrale design neemt de airco zo min mogelijk ruimte in en kan je het gemakkelijk overal naartoe verplaatsen door zijn wieltjes.

De Tristar Ariconditioner is geschikt voor een ruimte tot maar liefst 60 m3! De Tristar is dus geschikt voor elke kamer in het huis. De luchtstroom die geproduceerd word door de airco is tot wel 320 m3 per uur en hierbij kan je zelf de temperatuur instellen vanaf 16 graden tot maar liefst 31 graden. De 3-in-1 airco beschikt ook over het ontvochtigen van de lucht of je kan de airco gebruiken als een ventilator!

Als je de airco als ventilator wilt gebruiken heb je twee verschillende luchtstroomsnelheden. Je kunt ook kiezen om de airco te gebruiken als luchtontvochtiger met een ontvochtiging van 0.8 liter per uur! Zodra de watertank vol zit zal de airco dat zelf aangeven. Hierdoor heb je geen last van drukkende of vochtige lucht en zal de temperatuur in de kamer sneller dalen!

De Tristar is erg gemakkelijk te bedienen mededankzij de bijgevoegde afstandsbediening. De airco beschikt over een digitale timer waarmee je kan instellen dat de airco zichzelf in – of uitschakelt zodat je tijdens het slapen heerlijk kan genieten van de koele lucht en het zachte windje!

Hoe kies ik een goede mobiele airco?

Voor je een mobiele airco gaat kopen, doe je er goed aan jezelf de vraag te stellen waarom je dit soort temperatuurregeling juist wilt aanschaffen. Je vind op bol.com namelijk nog tal van alternatieve technologieën zoals eenvoudige ventilators, radiatoren en aircoolers. Mobiele airco’s zijn behoorlijk eenvoudig te installeren, maar een belangrijk nadeel is wel dat er altijd een afvoer naar de buitenlucht mogelijk moet zijn, meestal via een raam of een deur. Zoek je dus verkoeling voor een binnenruimte, dan bekijk je mogelijk best ook eens andere oplossingen voor klimaatcontrole.

Mobiele airco’s kunnen je helpen om de temperatuur in huis of op het werk het hele jaar door aangenaam te houden, maar ook om de luchtvochtigheid te regelen en zelfs om de lucht te zuiveren van schadelijke stofdeeltjes. De nadelen van een slechts verkoelde of verwarmde woning of werkplek zijn niet min: men wordt sneller ziek, voedingsmiddelen kunnen sneller bederven en een gebrek aan voldoende verkoeling kan het concentratievermogen of de uithouding gevoelig verminderen. Mobiele airco’s vormen zo de ideale, voordelige oplossing om het klimaat en de luchtgesteldheid bij te sturen daar waar de vaste verwarmingsinstallatie of airco tekortschiet. Omdat ze verplaatsbaar zijn, hoef je vaak ook maar één unit voor het hele huis te kopen, die je vervolgens mee kan nemen naar de kamer waar je op die moment in wilt verblijven.

De prijsverschillen tussen de verschillende merken, types en modellen van mobiele airco’s zijn vooral afhankelijk van het maximale (koel-)vermogen, maar ook van de aanwezigheid van verschillende extra functies zoals ventilatie of luchtzuivering.

Onze tip

Een gemiddelde mobiele airco kost zo’n €400, maar je vind al compacte instapmodellen vanaf €200. Voor een mobiele airco die geschikt is om een huiskamer of een kleine studio te verkoelen, kan je rekenen op een startprijs van €500.

Beste Mobiele Airco

Zo werkt een mobiele airco

Eigenlijk is de werking van een mobiele airco erg vergelijkbaar met die van een ingebouwde, vaste installatie. Het toestel bestaat steeds uit een binnen- en een buitenunit. De binnenunit zuigt warme lucht aan, de buitenunit zorgt ervoor dat die kan ontsnappen. In de airco zit een ventilator die de lucht aanzuigt en in contact brengt met een warmtewisselaar, die een tank met koelmiddel bevat. Dit is een vloebaar middel, al dan niet biologisch afbreekbaar, dat de warmte uit de lucht absorbeert. Terwijl de gekoelde lucht opnieuw de kamer instroomt, verandert het koelmiddel onder invloed van de hitte in een gas; dit gas wordt naar buiten geleid via een afvoerbuis of -slang, waar de buitenunit het uitstoot.

Bij mobiele airco’s is het zo dat de binnen- en de buitenunit vaak in éénzelfde frame zitten. We spreken dan van een monoblock. Om de warme lucht af te voeren, wordt dan gebruikt gemaakt van een afvoerslang.

Bijna alle toestellen beschikken over de mogelijkheid om de gewenste temperatuur in te stellen of op zijn minst het effectieve vermogen te regelen, meestal via een bedieningspaneel op de airco zelf. Sommige mobiele airco’s bieden daarnaast eveneens de luxe van een afstandsbediening en verschillende precisie-instellingen, een timer of zelfs een automatisch programma dat het vermogen aanpast in functie van de gemeten temperatuur en/of luchtvochtigheid. Hieronder bespreken we kort enkele van de belangrijkste kenmerken van mobiele airco-installaties, zodat jij straks zo goed mogelijk geïnformeerd bent over de beschikbare opties wanneer je een keuze maakt.

Mobiele airco’s werken grotendeels vergelijkbaar met klassieke airco’s, al beschikken ze niet noodzakelijk altijd over een binnen- en buitenunit. Ze zijn meestal kleiner, lichter en beschikken over een afvoerslang, waardoor ze draagbaar zijn en gemakkelijk verplaatst kunnen worden naar de ruimte waarin ze op die moment het beste gebruikt kunnen worden.

Mobiele airco-installaties komen het hele jaar door van pas, omdat ze niet enkel de lucht verkoelen, maar eveneens als (extra) verwarmingseenheid kunnen dienen, of zelfs om de lucht te zuiveren. Omdat ze werken op elektriciteit, ben je er zeker van dat ze steeds de voordeligste klimatiseringsoplossing zijn, of het nu voor in huis, op het werk of op een evenement is.

Door de stijgende populariteit van mobiele koelingsinstallaties groeit ook het aanbod, en steeds vaker worden mobiele airco’s niet enkel als een tijdelijke of bijkomstige installaties gebruikt, maar vervangen ze klassieke, vaste airco’s of andere koel- en verwarmingsinstallaties. Vooral in de stad, in kleine appartementen of studentenwoningen zijn ze een populaire en betaalbare oplossing en een geschikt alternatief voor duurdere en onpraktische vaste airco’s.

Natuurlijk kan je zo ook blijven gebruiken als mobiele installatie, aangezien de meeste toestellen relatief licht zijn, op wieltjes staan en eenvoudig te installeren zijn. Houd er wel rekening mee dat een airco-installatie altijd een afvoerbuis of -slang nodig heeft die naar buiten loopt, en dat het toestel dus best in de buurt van een raam, een deur of een andere opening staat.

Koelvermogen en grootte ruimte

Net zoals bij vaste airco’s kunnen mobiele airco’s verschillen in vermogen en de ruimte die ze kunne verkoelen. De meeste mobiele installaties kunnen één of twee ruimtes verkoelen van 15 m2  tot 75 m2. Hoe groter de ruimte die verkoeling nodig heeft, hoe hoger het vermogen moet zijn. Een hoger vermogen staat gelijk aan een grotere luchtverplaatsing per uur, zodat er een effectievere koeling ontstaat.

Het koelvermogen van een airconditioning wordt meestal gemeten in BTU. Per kubieke meter te koelen ruimte heb je zo’n 130 à 140 BTU (of 40 watt) nodig. Houd er eveneens rekening mee dat kamers die slecht geïsoleerd zijn, wellicht een iets krachtigere installatie nodig zullen hebben.

Het geluidsniveau van de installatie

Mobiele airco’s bevatten een krachtige ventilator, wat betekent dat ze ook best wel wat geluid kunnen produceren. Hoewel de nieuwste generatie toestellen flink wat discreter zijn dan oudere modellen, kunnen sommige airco’s toch nog iets te luidruchtig zijn om bijvoorbeeld ‘s nachts in de slaapkamer te gebruiken. Op de productpagina’s op bol.com zul je merken dat er steeds een geluidsniveau staat aangegeven in decibel: dit is het maximumgeluid in de hardste stand. De stilste airco’s zullen tussen de 50 en de 60 decibel produceren, zwaardere modellen kunnen tot wel 70 decibel halen.

Decibel Niveau Te vergelijken met … Geschikt voor …
Minder dan 55 Zeer stil geroezemoes Slaapkamer
55 – 65 Stil Elektrisch scheerapparaat Huiskamer, eetkamer
Meer dan 65 Duidelijk hoorbaar Een gesprek op 1 meter afstand Keuken, hal, zolder, kelder, badkamer

Zoals de meeste grote elektrische apparaten, hebben ook mobiele airco’s een energielabel met een letter die aangeeft in welke energieklasse het toestel valt. Idealiter kies je voor een toestel dat het label A of A+ draagt. De efficiëntie van het toestel heeft natuurlijk ook te maken met de isolatie van je woning, en hoe constant de airco blijft draaien.

Hoe wordt het condenswater van het apparaat opgevangen ?

Wanneer lucht afkoelt, ontstaat er steeds een vorm van neerslag die men condens(-water) noemt. Bij traditionele airco’s en sommige mobiele airco’s wordt dit condenswater met een slangetje naar buiten geleid; veel mobiele airco’s hebben echter ook een (relatief klein) opvangbakje dat om de 4-6 uur moet worden leeggemaakt, aangezien een gemiddelde airco zo’n 1000 à 2000 milliliter condenswater per uur produceert. De aanwezigheid en de grootte van zo’n bakje zijn zeker iets waar je rekening mee moet houden bij je aankoop, want meestal zal een airconditioning automatisch uitvallen wanneer het bakje vol is.

Verwarming, zuivering of ontvochtiging

Aan een kleine meerprijs kun je er vaak voor kiezen om een mobiele airco te kopen die niet enkel lucht verkoelt, maar ook warmte kan generen (voor in de winter), de lucht kan ontvochtigen of zuiveren met behulp van een ionisator, zodat stofdeeltjes, schimmels en allergenen worden geëlimineerd. Beschik je nog niet over een goede verwarmingsinstallatie in de woning of ben je op zoek naar een energiezuinige alternatieve of aanvullende installatie, dan is deze optie zeker het overwegen waard.

Connectiviteit en extra functies

Als je door het aanbod grasduint, dan zal je merken dat sommige mobiele airco’s over extra snufjes beschikken. Overweeg je om een duurder model te kopen, stel jezelf dan eerst de vraag of je die functies daadwerkelijk gaat gebruiken. Per slot van rekening is het belangrijkste dat de airco verkoeling biedt.

De zogenaamde Smart airco’s kunnen draadloos worden verbonden met smartphone of tablet, en beschikken meestal dan ook over een eigen applicatie. Je krijgt, afhankelijk van het model, realtime informatie over temperatuur, luchtgesteldheid en instellingen. Verder zul je merken dat duurdere mobiele airco’s eveneens over een timer, automatische programma’s en presets beschikken.

Accessoires

Wie comfort en stijl belangrijk vindt en daar ruimte voor heeft in zijn budget, kan overwegen om enkele handige accessoires aan te schaffen, al dan niet inbegrepen bij de mobiele airco zelf. Zo kun je een afstandsbediening gebruiken om het toestel vanop afstand in te stellen, of kun je een verlengsnoer en een extra afvoerslang gebruiken om de airco verder weg van het raam of de deur te plaatsen.

Doordat de afvoerslang naar buiten moet, kan er soms ook een kier ontstaan bij het raam of de deur. Daardoor stroomt er echter buitenlucht naar binnen en omgekeerd, wat de werking van de airco veel minder doeltreffend kan maken. Om dit te verhelpen, bestaan er nu ook speciale afdichtingen voor ramen en deuren met een ritssluiting, die zoveel mogelijk verlies van temperatuur vermijden door de ruimte opnieuw luchtdicht te maken.

Deel artikel

Beoordeel het artikel

Algemene beoordeling: 4.4 (121 stemmen)

Soortgelijke artikelen